PcPlacc számítástechnikai webáruház

Kérdése van? Hívjon minket! +36304039901

Rendszeres tisztítás, karbantartás

Rendszeres tisztítás, karbantartás

Talán magától értetődő, hogy gondolataimat a legtriviálisabb tennivalók felsorolásával kezdem. Triviális, de nagyon fontos, hogy kívül-belül tiszta géppel dolgozzunk. Talán az első legfontosabb feladat, hogy a tiszta gép érdekében tartsuk tisztán azt a környezetet, ahol a gép üzemel. Legyen gyakran takarítva, portalanítva a helyiségünk. Lehetőleg ne a konyhában használjuk, ahol a sütőolaj gőze terjeng, ne dohányozz a géped környezetében, és hidd el, hogy a finom homokos tengerpart 35 fokban, tűző napsütés mellett sem fog jót tenni a laptopodnak! Egyszóval adjuk meg a tiszteletet ennek az összetett és bonyolult rendszernek, és ne tegyük ki feleslegesen nagy megpróbáltatásoknak!

Az eszközt ne takarjuk le, mindig helyezzük kemény, egyenes, vízszintes, kemény alapra annak érdekében, hogy biztosítsuk a megfelelő hűtőlevegő áramlást.

Természetesen sok helyzet van, amikor nem tudjuk megkerülni a környezeti ártalmakat. Pl. a gép eleve a munkakörnyezetünkben kell legyen, ami esetleg jellegéből adódóan poros, netán egy nagy konyhán kell üzemeltetni, de van, aki csak ágyban és párnák közt használja... Ilyen esetben jusson eszünkbe, hogy egy átlagos felhasználású gép kétévenkénti karbantartási igényéhez képest sokkal gyakrabban: évente, vagy félévente kell szakszerű tisztíttatást elvégezni.

A tisztítás a külső mellett a gép legbelsőbb részeire is ki kell terjedjen. A művelet során a szervizben apró alkatrészeire szedjük szét az eszközt. Száraz eljárással portalanítunk minden alkatrészt, és eljutunk egészen a processzor- és grafikus chip hűtésig. Ezek az alaposan megtisztítandó hűtőbordázaton és ventilátoron túlmenően a hőelvezetés érdekében úgynevezett hűtőpasztával, illetve thermopad-ekkel vannak ellátva, amelyek minősége a használat gyakoriságától, intenzitásától függően 1-3 év alatt leromlik.


Sokan tévhitben élnek a pasztázással kapcsolatban, ezért térjünk itt ki kicsit erre a témára (akit nem érdekel, ugorja át…): Mi is a hűtőpaszta funkciója? Ha a maga valóságában megnézünk például egy notebook processzort és a vele érintkező hőelvezető felületet, tükörsima felszínt láthatunk olyannyira, hogy a processzor felső részére pillantva akár meg is fésülködhetnénk. Ezt azért képzik így ki, hogy a legsimább felület érintkezhessen a hőelvezető lappal, így a legnagyobb felületen hatékonyan tudja átadni a hőt. Az emberi és gépi megmunkálás azonban soha nem lesz annyira pontos, hogy a két felület 100%-ban érintkezzen. Mindig lesznek mikroszkopikus barázdák, kiemelkedések, amelyek miatt az érintkezés a kívántnak töredékére csökken, márpedig a két felület közötti levegőréteg hővezető képessége rossz. Az így keletkező mikroszkopikus rések kitöltését szolgálja a hővezető paszta, így megnövelve az érintkezési-, hőelvezetési felületet. Jellegéből adódóan a paszta jó hővezető és rossz áramvezető tulajdonságokkal rendelkezik. Az idő múltával és az üzemi hő hatására a paszta szárad, kikeményedik, kirepedezik, elveszíti a hővezető képességét, ezért kell rendszeresen cserélni a tisztítással együtt.

Gyakorló, tévhitben élő szerel(gető)knek említem meg, hogy a fentiekből adódóan a paszta túlzott felvitele (amikor a gép orrán-száján a paszta csorog) NEM fogja növelni a hűtőhatást és az élettartamot, de komplikációkat okozhat, különösen akkor, ha szétfolyik a processzor környékén, netán betüremkedik a foglalat alá és a processzorlábazat közé…

A pasztázásról ennyit érdemes tudni. Illetve annyit, hogy ha még nem csináltál ilyet, akkor ne kísérletezz élesben! Jobban jársz egy szakemberrel! Azt sem javaslom, hogy a hűtőnyílásokba bekukkantva meglátod a port, „befújj”, hogy az ne látszódjon… Sajnos a por csak pici része fog így eltávozni, a legnagyobb mennyiség viszont felkavarodik a gép belsejében, és olyan helyeken is lerakódik újra, ahol már több bonyodalmat okoz!
 

A karbantartás során a zsanérokat és azok felfüggesztését is átvizsgáljuk, szükség esetén tisztítjuk, olajozzuk és beállítjuk a szorítást. Sokszor előfordul, hogy a bekeményedett zsanérok és az ezzel egy időben felrepedező gyenge minőségű burkolati elemek látható szétesését okozzák a laptopnak. Ezt a folyamatot megpróbáljuk megelőzni, vagy ha már bekövetkezett, akkor helyrehozni a károkat.
 

A tisztítás, karbantartás és a pasztázás elmaradása, hanyagolása legtöbb esetben oda vezet, hogy a gépünk túl fog melegedni. Ez tulajdonképpen a processzor és a grafikus kártya túlmelegedését jelenti. A túlmelegedő processzor önvédelmi reakciója, hogy a baj enyhítése érdekében csökkenti a saját órajelét – tovább lassítva ezzel az egész rendszert. A túl melegen dolgozó processzor élettartama is csökken, ezért fontos a rendszeres karbantartás. Végstádiumú elkoszolódás során a gép használat közben magától is kikapcsol. Sok eszköz ilyenkor érkezik meg a szervizbe, pedig nem érdemes idáig halogatni a karbantartást!
 

A karbantartást és tisztítást mindig bízd szakemberre. Megtérülő befektetés!