PcPlacc számítástechnikai webáruház

Kérdése van? Hívjon minket! +36304039901

Hardveres fejlesztés

Hardveres fejlesztés

3. Hardveres fejlesztés

 

Miért van szükségünk számítógépünk fejlesztésére?

 

Számítógépünk használata során az idő elteltével egyre több programmal ismerkedünk meg, egyre többféle feladatra használjuk az eszközünket. A kezdő számítógép-kezelő az alapismeretektől kezdődően fokozatosan egyre rutinosabban és egyre céltudatosabban tölti le és használja a különféle szoftvereket, a haladók pedig folyamatosan keresik a szoftverek minél újabb és minél minél magasabb szintre fejlesztett változatát. Újabb és újabb játékok tölthetők le és játszhatók online, így még a gyerekek is egyre nagyobb erőforrásokat foglalnak le a számítógépeken.

Mindez a fejlődés bizony egyre erősebb hardver összetevőket igényel a számítógépünkben egészen addig, amíg a különböző alkatrészek kompatibilitást és fejleszthetőséget mutatnak egymás mellett. Amint elértük a fejleszthetőség fent említett határait, bizony új, erősebb számítógép után nézhetünk a boltban, vagy a számítógép-szerelők boszorkánykonyhájában.

 

Lássuk, mik is azok az alkatrészek, amelyek fontosak, és épp ezért kapacitásuk korlátai miatt fékezhetik a gépünk gyors működését:

 

Processzor

 

Kezdjük talán a gépünk központi és legfontosabb szerepet betöltő alkatrészével, a processzorral. Mivel átlagos felhasználóknak írom a cikket, nem részletezem a processzor felépítését, típusait, generációit, paramétereit, funkcióit. Ezek ismerete azonban feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy eldönthessük, a gépünk alaplapján elhelyezhető-e egy újabb, fejlettebb processzor. Fejlesztés során a processzor cseréje egy sor mérlegelést, adatelemzést, BIOS-frissítést igényel. Semmiképp ne kezdj hozzá szerelői ismeretek nélkül! A processzor fejlesztését rögtön elfelejthetjük, ha sikerült vásárolnunk egy belépő szintű notebook-ok, amely alaplapján integrált (értsd: gyárilag bele van gyógyítva) szintén belépő szintű processzor erőlködik. Ha kiderül, hogy a gépünk teljesítményét egy kicserélhetetlen processzor határolja be, akkor vásárolhatunk egy jobb laptopot. Hogy ezt a tanulópénzt ne kelljen kifizetni, már az első vásárláskor kérj fel egy szakembert, hogy segítsen a választásban!

 

RAM (Memória)

 

A következő alkatrész, aminek a fejlesztésével bizony nagyobb sebességre fogható a gépünk a RAM. Ez egy írható és olvasható memória, amely tartalma a gép kikapcsolásakor 100%-ban törlődik. Hogy miért van erre mégis szükség? A RAM-ot a legegyszerűbb egy íróasztalként elképzelni. Miközben dolgozunk, a munkához és bármi egyébhez szükséges dolgainkat az íróasztalra tesszük. Ott van a papír, a toll, az olló, a tízórai, a szemüveg, az italunk, egészen a papírzsebkendőig bezárólag. Nem véletlenül soroltam fel ilyen különböző dolgokat. Hiszen a gépünk is erre a RAM-ra teszi a dokumentumot, amit épp írunk, olvasunk, a filmet, a közösségi üzeneteinket, a leveleinket és a háttérben hallható zenét. Ott vannak egy asztalon. És ha már nem fér, akkor nem tud odarakni több dolgot, átmenetileg fel kell raknia pár dolgot a polcra (ez a polc lesz a virtuális memória, amiről később ejtünk szót). A polcról viszont sokkal lassabban lehet leszedegetni a munkához szükséges dolgokat, ezért ha van hely újabb asztalnak, akkor vehetünk egy másik, további RAM-ot. Dönthetünk úgy is, hogy nagyobb asztalt veszünk, tehát nagyobb kapacitású RAM-ot, már amennyiben befér az irodába. Nos a sok hasonlat között a lényeg, hogy a RAM fejleszthető, amennyiben támogatja a hardver környezet. És itt is ejthetünk egy rövid gondolatot az integrált (gyárilag alaplapba gyógyított) RAM-okról, amelyek sajnos egyre elterjedtebbek a notebook-okban. Aki továbbfejlesztés lehetőségét fontosnak tartja, semmiképp ne vegyen ilyen gépet!

 

Merevlemez

 

Manapság a fejlesztés során a legevidensebb kérdésként a merevlemez fejlesztése kerül szóba, az SSD-tuning. A korábban használt HDD-khez képest nagyságrendekkel gyorsabb munkára tudjuk ezzel fogni a gépünket. Az SSD és HDD közötti különbségekről egy későbbi írásomban fogok foglalkozni, most annyit érdemes az SSD-ről tudni, hogy szemben a mozgó alkatrészeket tartalmazó HDD-vel ebben kizárólag elektronikus úton érhetők el az adatok. Részben ez a gyors adatelérés a fő oka annak, hogy ezzel gyorsabb a gépünk (a dolog korántsem ennyire egyszerű, de az írás átlag felhasználóknak szól!). A fent említett virtuális memória sebessége is ettől gyorsul fel. A virtuális memóriát akkor képezi és használja a gép a merevlemezen, amikor kevés a RAM kapacitása. HDD esetén ez erős lassulást jelentett, de az SSD-vel egy átlagos felhasználó már észre sem veszi ezt a lassulást. Összegezve – mivel fontos téma és ismeret, egy későbbi írásban részletesen fogok szót ejteni a merevlemezekről, de tény, hogy ennek fejlesztésével nagy lépést lehet tenni a gépünk gyorsítása, korszerűsítése érdekében.

 

Videokártya

 

A profi felhasználók, a játékosok és mindenki, aki magas szintű grafikai megjelenést vár el a számítógépétől nagyon nagy hangsúlyt helyez a videokártya kiválasztására. A notebook-okban szinte kivétel nélkül integrált (alaplapra épített) videokártya található. Az igazán profi megoldások az asztali gépekben léteznek, amelyek esetében az alaplapon lehet egy integrált kártya is, illetve beépíthető egy ún. dedikált is, amelyek esetében a hardverkörnyezeten kívül csak a pénztárcánk szab határt a számunkra legjobb minőség és teljesítmény kiválasztásának.

 

Sajnos a videokártyák ára az egekbe szökött a pandémia idején. Ekkor mindenki magasabb szintre akarta fejleszteni a gépét, ami a videokártyát is érintette. Közrejátszott még az is, hogy ebben az időben meredeken emelkedett néhány kriptovaluta árfolyama. Miután ezeket a kriptovalutákat úgy bányásszák, hogy ehhez videokártyákat használnak fel (nem megyek bele mélyebben), a videokártyák felhasználása ezen a téren is megugrott.

A videokártyák árának emelkedését tovább fokozta a pandémia miatti lezárásokból fakadó chip-hiány. Mivel a chip-ek összetevőit jellemzően több földrajzi ponton állítják elő, majd egy további helyszínen állítják össze, a szállítási nehézségek tovább lassították a gyártást és emelték a végtermék árát.

 

Összeesküvés-elméletek szólnak a különböző gyártói és forgalmazói spekulációkról is, de a tényeknél maradna: A videokártyák ára rekord magasságokba emelkedett.

 

WIFI kártya

 

És még szót ejthetünk a hálózati kapcsolatért felelős kártyákról is, amelyek esetében szintén elérhetünk egy olyan helyzetet, hogy a hálózati kapcsolatunk leggyengébb láncszeme esetleg pont a wifi kártyánk, és ilyen esetben ezt kell cserélni fejlesztés gyanánt.

Nem beszéltünk még a gépünkön kívül lévő hálózati és perifériás fejlesztésekről, de ezek olyan nagy területet ölelnek át, hogy érdemes lesz egy vagy két külön fejezetet szánni ennek a témának!

 

A következő cikkünkben a vírusirtókról ejtünk néhány szót.