PcPlacc számítástechnikai webáruház

Kérdése van? Hívjon minket! +36304039901

Rendszeres szoftverfrissítés

Rendszeres szoftverfrissítés

2. Rendszeres szoftverfrissítés

 

A számítógépünk karbantartása terén most egy olyan területet érintünk, ami egy átlagos felhasználó számára kevésbé érdekes és nem is annyira érthető. Épp ezért sokan „szeretik” mellőzni és elkerülni ezt a szinte teljesen automatikus feladatot már csak azért is, mert a számítógéptől időlegesen erőforrásokat von el, ezért kellemetlen művelet. ...vagyis utálom, mert lassítja a gépet és nem tudok tőle fészbukozni.

 

A szoftverfrissítésekről van szó. Először beszéljünk arról, miért is kell a szoftvereket frissíteni.

A számítógépen való munkának, játéknak, szórakozásnak alapfeltétele, hogy bizonyos programokat futtassunk rajta. Vannak olyan programok, amelyekről tudjuk, hogy futnak, hiszen épp azzal foglalkozunk, vannak, amelyekről tudunk, de nem is veszünk tudomást róluk (mert természetes, hogy ott áll rendelkezésre a Windows pl.), és vannak olyanok, amelyekről nem is tudjuk, hogy ott van a gépünkön, mégis futnak. Ezek közül vannak szükségesek, nem szükségesek és kártékonyak is. A gépünkön futó programok sokasága egymással is kommunikál, sokszor összedolgoznak, olykor harcolnak egymás ellen attól függően, milyen céllal írták ezeket a programokat.

A megírt programokban előfordulhatnak hibák (hiszen hibátlan kód nem létezik), hiányosságok (mert elmaradt egy funkció leprogramozása), és vannak sebezhető pontok, amelyek védelmére újabb és újabb programokat kell megírni.

A gépünkön futó bármely program igényelhet ilyen módosítást, kiegészítést. Ezen programmódosítások, fejlesztések letöltését és a meglévőkbe történő beépítését frissítésnek nevezzük. Mi egyszerű felhasználók rendszerint a Windows operációs rendszer frissítésével találkozunk, bár ez nem az egyetlen lehetőség, sok-sok egyéb programot is lehet, illetve kell frissíteni.

A frissítő szoftvereket a rendszerünk általában automatikusan letölti, kicsomagolja, majd telepíti megfelelő módon, azonban ez sokszor zavarja az átlagos felhasználót. Az átlagos felhasználónak átlagos erőforrásokkal rendelkező számítógépe van, amelyet erősen lelassít például egy komolyabb windows frissítés. Ezért utálják sokan a frissítéseket, és sokszor megkeresik a módját annak, hogyan lehet „ártalmatlanítani” ezeket a bosszantó automatizmusokat.

 

A helyzet az, hogy sajnos meg kell adni a lehetőségét annak, hogy az operációs rendszer és az egyéb futó alkalmazások „frissítsék” önmmagukat, hiszen csak így marad mindig használatra kész és megfelelően védett a számítógépünk. Hogy ez ne zavarja meg a munkánkat, vagy éppen a szórakozásunkat, a frissítéseket időzíteni lehet az ún. inaktív időszakokra. Így ezek a folyamatok akkor fognak lezajlani, amikor nem használjuk a számítógépet. Az időzítést automatizálhatjuk is, vagy akár manuálisan is elindíthatjuk akkor, amikor nekünk tetszik.

 

Egy dolgot ne tegyünk: Soha ne tegyük lehetetlenné a gépünk számára a frissítéseket, hiszen ezzel a saját munkaeszközünket tesszük ki veszélyeknek!

Amikor a PcPlacc-hoz érkezik javítandó számítógép, mindig elvégezzük a szükséges frissítéseket annak érdekében, hogy a felhasználó mindig naprakész eszközt kapjon vissza.